Olesa comença el curs amb la celebració de la Festa dels Miquelets

aOlesa.com
26/08/2013

Comparteix
Festa dels Miquelets

Els dies 6 i 7 de setembre, Olesa de Montserrat farà un salt en la història i reviurà moments esdevinguts fa prop de 300 anys però que són presents en la memòria del País.

La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica on s’escenifica amb rigor els diferents fets ocorreguts a Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714). Olesa va ser un punt d’encontre al llarg del conflicte, primer per l’exèrcit aliat i posteriorment per l’exèrcit català.

Tenint en compte els fets històrics ocorreguts, la Festa dels Miquelets d’Olesa esdevé una finestra oberta a la vida quotidiana dels sovintejats allotjaments de l’exèrcit aliat dins la Vila d’Olesa amb la recreació de dos campaments militars, i amb la rendició d’honors als 158 soldats austriacistes mots a Olesa de Montserrat entre 1707 i 1714. Precisament l’any 2008 Olesa va dedicar un espai de record als 158 soldats just al lloc on hi havia emplaçat l’hospital i, per tant, on van morir alguns dels soldats. El Memorial 158 esdevé el punt on se celebra l’acte més institucional de la Festa. És on es produeix l’ofrena institucional, els salves d’honor i els parlaments de les autoritats.

La Festa dels Miquelets d’Olesa pren rellevància a mesura que avancen els anys tot i ser una celebració amb una existència molt curta.

L’any 2008 es va inaugurar el Memorial 158 fruit d´un treball d´investigació documental elaborat per l’arxiver Parroquial Xavier Rota, que va permetre conèixer la història dels soldatsmots a Olesa. Amb aquell acte, l’Ajuntament i el poble, volien fer un pas endavant “per tal d´homenatjar els que han estat tants anys en l´oblit i als seus familiars”

 

segons va manifestar l’alcalde del moment, Jaume Monné, en l’acte d’inauguració del Memorial. Ja aleshores l’alcalde va anunciar que tot el consistori volia seguir fent actuacions en la línia de la recuperació de la memòria històrica perquè no es tornessin a repetir els errors del passat.

Així començava a caminar la Festa dels Miquelets d’Olesa, que en tot moment, va comptar amb la col•laboració de Miquelets de Catalunya. Paral•lelament amb l’estudi sobre els fets succeïts a Olesa durant la Guerra de Successió, es va presentar el primer número de la col•lecció “Quaderns d’Olesa”, creada per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i l’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat, que té per finalitat la publicació de monografies de temàtica històrica i cultural, realitzades a partir de la recerca directa a les fonts documentals relacionades amb Olesa de Montserrat i el seu entorn.

El 2010 es va constituir el grup Miquelets Olesa que, des d’aleshores, fan que la festa sigui més lluïda i més visitada en cada edició.

L’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, sis anys després de la inauguració del Memorial 158, assegura que “El fet que els olesans i els catalans ens entestem a no oblidar uns esdeveniments en els quals alguns només hi veuen una derrota podria fer pensar que som un poble perdedor. Res més lluny de la realitat. Només els pobles sense memòria història estan condemnats a repetir una i altra vegada els seus errors”.

Aquest any la Festa dels Miquelets girarà a l’entorn d’un mercat d’artesania popular i de productes de la terra que s’instal•larà a la Plaça de les Fonts i a un tram de l’Alfons Sala i que serà ambientat a inicis del s. XVIII. Els mateixos paradistes i les diferents actuacions aniran en consonància amb l’època.

 
 
EL PROGRAMA D’ACTES:
Divendres dia 6 de setembre
19.00 h Presentació de la Festa dels Miquelets a l’auditori de la casa de Cultura.
20.30 h Inauguració de l’exposició “Als defensors de la llibertat” a la Casa de Cultura
Dissabte 7 de setembre
9.00 h
Mercat barroc. Artesania popular i de productes de la terra.

Carrer d’Alfons sala, Plaça de les Fonts, carrers de l’Església i Plaça Nova

Campament dels Miquelets a la Plaça de les Fonts i Placeta de Joan Povill

Campament de l’exèrcit Borbònic a la Plaça Nova
11.00 h
Contes, llegendes i rondalles a la Plaça de les Fonts
La cuina olesana del s. XVIII a la seu del Centre Muntanyenc i de Recerques
11.30 h Jocs tradicionals infantils a la Plaça Nova
12.00 h Ronda dels Miquelets i instrucció militar pels carrers del Mercat barroc
13.00 h Batalla i captura del “Capitán Maria” a la Plaça Nova
17.30 h Contes, llegendes i rondalles a la Plaça de les Fonts
17.45 h Trobada de Miquelets i discurs del Marquès de Poal a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Trobada dels regiments de l’associació de recreació històrica Miquelets de Catalunya (Regiment de fusellers i de magraners de la Diputació General, Regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi i Regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer), l’associació cultural “1707 Almansa Històrica” (Regimiento Castilla i Regiment de La Couronne) i els Miquelets de Girona (Regiment de Sant Narcís). Seguidament discurs del Coronel Manuel Desvalls i de Vergós, Marqués de Poal, i hissada de la bandera negra al balcó de l’Ajuntament.

18.15 h Seguici dels Miquelets des de la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay fins la Plaça Nova

Seguici popular amb la participació dels regiments recreats per l’associació Miquelets de Catalunya, “1707 Almansa Històrica i Miquelets de Girona, autoritats i institucions.

19.00 h Homenatge al Memorial 158

Ofrena institucional i salves d’honor en record dels 158 soldats austriacistes morts a Olesa

Parlaments de les autoritats

Cant dels Segadors interpretat per l’Escolania i el Cor Jove Santa Maria d’Olesa de Montserrat

L’Assemblea Nacional Catalana oferirà una estelada que serà hissada davant del Memorial 158

19.30 h Mostra de danses tradicionals a la Plaça Nova
 
20.15 h Catalunya a Ultrança! A l’Església de Santa Maria

Recreació del Consell de Guerra de l’exèrcit català presidit pel Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, el Marqués de Poal, succeït a la vila d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714.

 
21.30 h La justícia del poble

Lectura del memorial de crims i atrocitats comeses pel sanguinari capitost borbònic conegut com a “El Capitán Maria” i execució de la sentència popular

21.45 h Sopar popular a la Plaça de les Fonts
23.30 h Ball tradicional amb “Ball a cordes” a la Plaça Nova

* Aquest any els restaurants d’Olesa col•laboren amb la Festa dels Miquelets amb un menú especial.

Es poden fer reserves a:
Olea Restaurant: 93 778 52 74
Cal Tallon: 93 778 08 47
Cal Felip: 93 778 08 92
Cal Montoro: 93 775 75 99
Cafè del Centre: 93 778 10 12
L’Encant: 93 778 25 19
Cal Caspe: 607 76 62 42

Per a més información sobre la festa i els fets històrics que representa podeu adreçar-vos a: http://festadelsmiquelets.blogspot.com.es/p/la-festa-dels-miquelets.html