aOlesa.com

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Política >> Una moció de rebuig a la reforma laboral centra el debat polític al ple del m...
Noticia

Una moció de rebuig a la reforma laboral centra el debat polític al ple del mes de febrer

aOlesa.com
24/02/2012

Comparteix

L'aprovació d'una moció de rebuig a la reforma laboral aprovada pel govern popular de Mariano Rajoy o la discussió sobre l'oportunitat d'aprovar una modificació de l'ordenança fiscal reguladora de vetlladors i terrasses van ser els dos punts que més debat van generar en el ple ordinari corresponent al mes de febrer celebrat ahir al vespre. Ara bé, el moment de més tensió es va viure al final de la sessió plenària, en el moment dels précs i preguntes del públic. Va ser quan una família olesana va traslladar a tota la corporació la seva queixa envers l'ajuntament i l'actual equip de govern del Bloc Olesà per mostrar “indiferència”, segons van assegurar, envers el problema d'humitats que pateix el seu habitatge ubicat al carrer d'Alfons Sala, arran les obres d'urbanització que es van fer al vial fa ja dues legislatures. Davant l'absència de l'alcalde d'Olesa, Salvador Prat, a la sessió d'ahir per raons personals, qui va presidir el ple, el primer tinent d'alcalde, Joan Segado, va anunciar que se'ls respondria en el següent ple, resposta que va indignar els afectats i algun grup de l'oposició, com és el cas de CiU, que va criticar l'actitud del Bloc.

El d'ahir, a priori, es preveia un ple no massa llarg, ja que hi havia pocs punts en l'ordre del dia i majoritàriament no oferien massa debat. Per contra, la discussió sobre l'oportunitat de modificar l'ordenança fiscal reguladora de la instal·lació de vetlladors i terrasses annexes als establiments del sector de l'hosteleria va ser força llarga, sobretot si es té en compte que, finalment, el tema va quedar damunt la taula a petició de CiU, que va obtenir el suport de PSC, ERC i l'Entesa dels Olesans en la seva proposta. I és que CiU considerava que l'assumpte, abans de portar-lo a ple, s'hauria d'haver discutit a la Comissió Informativa d'Hisenda, i no només a la d'Urbanisme, com s'havia fet. L'assumpte, però, es va discutir abastament, per finalment quedar damunt la taula.

També força debat va generar la moció presentada inicialment per l'Entesa dels Olesans, i que finalment va ser conjunta entre entesa, ERC, PSC i Plataforma per Catalunya de rebuig a la reforma laboral aprovada pel govern del PP. Com era d'esperar, la discussió va enfrontar els grups defensors de la moció amb els regidors del PP, que van defensar la reforma aferrissadament. Els regidors de CiU, per contra, que pertanyen a un partit que també ha defensat la reforma laboral, no van intervenir en cap moment del debat, malgrat que, per al·lusions, el president del ple, Joan Segado, els va donar l'oportunitat de replicar alguns comentaris. Únicament hi va intervenir el regidor Domènec Paloma per fer explicació de vot un cop la moció va ser votada, assegurant que CiU considera necessària una reforma però destacant que presentaran al·legacions per a la seva millora.

El moment de més tensió es va produir quan la família de l'olesà Ramon Mañà va exposar la situació d'indefensió que, asseguren, senten davant l'Ajuntament d'Olesa per l'escassa atenció que han tingut envers un problema d'humitats que pateixen al seu habitatge. El fill de l'afectat va acusar fins i tot el regidor de territori i Urbanisme, Pere Planas, d'haver tractat de males maneres al seu pare, de 82 anys, fet que Planas va negar; i també es va queixar que, mentre que el Bloc, quan va ser a l'oposició, va criticar molt els problemes sorgits arran les obres al carrer Alfons Sala, ara que és al govern no atén aquesta reclamació.

Sobre aquest tema, els membres de la família de l'olesà Ramon Mañà Ros assegura sentir-se "indignats i indefensos" per la indiferència que l'Ajuntament d'Olesa ha mostrar envers el greu problema d'humitats que pateix el seu habitatge ubicat al número 79 del carrer d'Alfons Sala, unes humitats que, afirmen, són degudes a les obres d'urbanització que es van fer al carrer, iniciades el 2005 però que no es van enllestir fins el 2009. La família va criticar durant el ple d'ahir que des de l'equip de govern del Bloc Olesà no se'ls hagi donat cap resposta a la seva reclamació, que han fet arribar al Síndic de Greuges, malgrat que va ser el propi Bloc Olesà, destacaven els afectats, el partit que, quan era a l'oposició, més va criticar els problemes originats amb les obres d'urbanització del carrer Alfons Sala.

L'absència de l'alcalde al ple va propiciar que, inicialment, el primer tinent d'alcalde, Joan Segado, no donés cap resposta concreta al manifest llegit per la família al·legant que era un tema que portava l'alcalde, tot anunciant que tindrien una trobada amb el propi batlle. Aquesta resposta, però, va aixecar les crítiques de la família afectada i del grup de CiU, i va acabar generant un enfrontament de la família Mañà amb diversos regidors del Bloc. I és que, des de l'equip de govern del Bloc Olesà, s'assegura que hi ha un informe tècnic, encarregat per l'anterior equip de govern tripartit, que no diu pas que les humitats que pateix l'habitatge estiguin generades per les obres fetes al carrer.

Les obres d'urbanització del carrer Alfons Sala van començar el 2005 però no va ser fins l'abril de 2009 que aquesta via no es va obrir al trànsit. De fet, les obres d'arranjament del clavegueram i la urbanització del carrer va enllestir-les l'empresa Construcciones Catalanas, després que l'Ajuntament acabés forçadament el contracte amb VOPI-4, empresa que va fer el gruix de les obres, que van tenir moltíssims problemes, i que van comportar haver de fer posteriorment nombroses reparacions. Fins i tot, l'ajuntament va interposar en el seu moment una demanda de responsabilitat contra VOPI-4 per danys i perjudicis, tot reclamant el cost de la reparació del vial per l'obra mal executada, una reclamació econòmica que puja a més de 300.000 euros.

Precisament, ja durant les obres van sorgir nombroses queixes veïnals per l'aparició d'humitats en diversos habitatges. Davant la situació, l'anterior equip de govern finalment va encarregar un estudi per buscar si l'origen d'aquestes humitats calia trobar-lo en les obres d'urbanització. Sembla ser, però, que aquest estudi no acaba d'aclarir si veritablement és a causa de les obres.

Per a la família afectada, però, l'orígen sí està en les obres, i per aquesta raó porta temps reclamant una solució per part de l'Ajuntament. Que fins ara no hagin rebut una resposta ha encès els ànims de la família Mañà, que ahir va voler fer pública la seva denúncia al ple, aportant un ampli dossier que inclou fotografies sobre l'estat insalubre de l'habitatge a causa de les humitats.

L'informe inclou informes mèdics de determinen que les malalties que pateixen el pare i la mare de la família, d'edat avançada, són incompatibles amb l'ambient d'humitats que pateixen a casa seva, i fins i tot un escrit del Síndic de Greuges en data 17 de febrer en els quals se'ls certifica que, després d'haver sol·licitat informació sobre el cas a l'Ajuntment, encara no han rebut resposta.

El fill de Ramon Mañà, com a portaveu de la família, va assegurar que la reclamació és contra l'Ajuntament, que va realitzar les obres d'urbanització, i no pas contra cap partit en concret. De tota manera, sí va criticar obertament el Bloc Olesà, per haver fet bandera, va dir, de la defensa dels veïns del carrer Alfons Sala mentre era a l'oposició, quan ara defensa que el problema no ve de l'actuació al carrer, va afirmar l'olesà. Mañà va assegurar també que el seu pare, de 82 anys, no havia rebut un bon tracte per part del regidor de Territori i Urbanisme, Pere Planas, i va afegir que, malgrat que els havia rebut l'alcalde, encara no havien rebut la resposta que s'havia compromès a donar-los el mes d'octubre. D'aquí que acudissin al ple a fer-ho públic.

El que reclama la família Mañà és que l'Ajuntament d'Olesa, a l'igual que s'ha fet a altres habitatges del carrer, afirmen, repari la causa que provoca l'entrada d'aigües freàtiques a l'habitatge, entrada que, afirmen, no es produïa abans de les obres. D'entrada, van reclamar, volen una resposta immediata i per escrit per part de l'Ajuntament, així com una resposta a les reclamacions de l'Agència de protecció de la Salut i que des de l'Ajuntament també s'atengui a les peticions del Síndic de Greuges de Catalunya envers aquest assupte.

Inicialment, el primer tinent d'alcalde, Joan Segado, va contestar que, com que no hi era present l'alcalde, Salvador Prat, que era qui havia portat el tema, ja se'ls convocaria a una reunió en la que se'ls donaria una resposta. Aquesta resposta va aixecar les crítiques dels afectats i de la regidora de CiU, Mercè Jou, que després de posar el seu grup a disposició dels veïns d'Alfons Sala, va criticar al regidor Joan Segado per haver donat una resposta tan poc explicativa als afectats.

Sobre això, la regidora del Bloc Pilar Puimedon va assegurar que no podien donar cap més resposta a causa de l'absència de l'alcalde, però es va comprometre a fer-ho en una proper reunió i a fer públiques les converses al proper ple municipal. La resposta de la regidora del Bloc, però, va generar un enfrontament amb el fill del matrimoni afectat per les humitats, que va reclamar una resposta immediata i per escrit, ja que, des de l'octubre, va assegurar, està esperant que el truquin.

De fet, l'olesà va acusar el Bloc d'actuar amb hipocresia per defensar la presència a Olesa del Síndic de Greuges quan després, va dir, no responen a les reclamacions que s'han fet a l'Ajuntament des del Síndic per aquest cas. La regidora Puimedon va insistir que no era voluntat de l'equip de govern no donar cap resposta més concreta, però va reiterar que aquest era un tema que havia portat l'alcalde en persona i que, davant la seva absència al ple, no podien més que emplaçar-los a una propera reunió.

L'exalcalde i regidor socialista Jaume Monné, però, va confirmar que hi ha un informe encarregat per l'anterior govern tripartit en el qual, segons Monné, no s'aclareix pas que les humitats siguin per les obres. Per aquesta raó va quedar pendent que la Comunitat Minera Olesana estudiés si el problema era degut a una pujada de nivell dels antics pous de la zona.

De tota manera, Jaume Monné va reclamar que equip de govern i veïns afectats seguin per poder buscar una solució al problema, potser encarregant un nou informe tècnic per dirimir si realment l'Ajuntament hi té una responsabilitat o no.

El regidor de Territori i Urbanisme, Pere Planas, també va voler intervenir per assegurar que en cap moment havia tractat malament el senyor Ramon Mañà, com assegurava el seu fill, tot i que va admetre que sí li havia dit que tenia dret a interposar una denúncia contra l'Ajuntament.Que Planas afirmés que l'Ajuntament sí havia contestat al Síndic de Greuges va provocar un nou efrontament amb els veïns d'Alfons Sala, que van titllar de mentider el regidor. El regidor Joan Segado va voler concloure la discussió afirmant que, en tot cas, si s'aconsegueix determinar que hi ha responsabilitat en aquella obra i es pot reclamar contra l'empresa VOPI-4 seria el moment de solucionar-ho.

En aquest sentit, com ja s'ha destacat, l'Ajuntament té interposada una demanda de responsabilitat contra l'empresa que va fer les obres del carrer Alfons Sala, VOPI-4, en la que es reclama el cost de la reparació del vial per l'obra mal executada, una reclamació econòmica que puja a més de 300.000 euros. Caldrà veure ara si tècnicament es pot demostrar que les greus humitats que pateix la família Mañà han estat o no provocades per una mala execució d'aquestes obres.

Menys crispat, tot i que també força encès, va ser el debat ahir de la moció presentada inicialment per l'entesa dels Olesans, i que finalment va ser conjunta entre entesa, ERC, PSC i Plataforma per Catalunya, de rebuig a la reforma laboral aprovada pel govern del PP. Com ja hem destacat, la discussió va enfrontar els grups defensors de la moció amb els regidors del PP, que van destacar les virtuts, en el seu parer, de la reforma laboral. Un altre partit que ha defensat la reforma, CiU, no va fer cap intervenció durant el debat, tot i que sí breument després de la votació, per explicar el seu vot negatiu a la mateixa. Des del Bloc Olesà es va donar llibertat de vot als seus regidors, ja que, tot i com a grup no hi està d'acord amb la reforma laboral, tampoc ho estava amb alguns punts de la moció, que va quedar aprovada finalment amb els vots favorables de PSC, Plataforma per Catalunya, ERC, Entesa dels Olesans i Bloc Olesà (a excepció del regidor Pere Oleart, que s'hi va abstenir) i el vot negatiu de CiU i PP.

En la part expositiva que finalment van consensuar els diferents grups que la van defensar, es destaca que la reforma laboral suposa “un enorme retrocés en matèria de drets i condicions laborals al nostre país”, ja que, “sota l'excusa de trobar mecanismes per a la reactivació de la contractació a la nostra economia, el govern de l'estat ha imposat una reforma laboral que instaura de facto l'acomiadament lliure i amb 20 dies d'indemnització”.

La moció també destaca que és una reforma que permet a les empreses impulsar expedients de regulació d'ocupació sense l'aprovació de l'Administració pública, com era fins ara; i que bonifica els empresaris per la contractació de treballadors sense cap mena de seguretat en la seva continuïtat en el lloc de treball. La reforma, prossegueix el text, també suposa “un greu cop a la negociació col·lectiva, col·locant el conveni d'empresa com a principal referència, per sobre dels convenis sectorials i territorials, i deixant en situació de màxima feblesa els treballadors de les empreses petites i mitjanes”.

Per tot plegat, en la moció l'ajuntament demana al govern central que interpreti el rebuig social generalitzat que ha provocat la reforma laboral i convoqui la mesa del diàleg social per obrir un procés de negociació amb els agents socials i econòmics per tal de reorientar la reforma, “amb l'objectiu que impulsi la contractació veritablement estable i de qualitat”. També demana que afronti la necessitat d'enfortir els serveis públics com a garants de drets i cohesió social i que es compleixin els compromisos adquirits després de l'entrada en vigor del nou Estat de Catalunya en matèria de finançament, i que permetria evitar l'ofegament de la capacitat econòmica de les administracions catalanes.

La moció també reclama que es respectin les copetències de la Generalitat atorgades per l'Estatut, fent possible d'esdevenir l'administració laboral única de l'estat a Catalunya amb competències executives sobre la negociació col·lectiva i les relacions laborals. Finalment, la moció també es demana que s'impulsi una reforma de la Ley Orgánica de Financiación de las Comunidades Autónomas (LOFCA) que possibiliti l'excepcionalitat d'aquelles comunitat Autònomes que vulguin assumir una plena sobirania fiscal a través d'un model de concert econòmic.

Durant el debat de la moció, basada en una de proposada pels sindicats CCOO, UGT i USOC, els partits que la van defensar van afirmar, sobretot, que es tractava d'una reforma laboral que, lluny de crear ocupació, com ha defensat el PP, fomenta els acomiadaments, i per tant, es fa un gran pas enrere pel que fa als drets dels treballadors.

La regidora d'ERC, Mireia Monfort, va destacar que era una reforma que no havia tingut diàleg social, que propiciava que es judicialitzés la relació entre empresari i treballador, a més de treure la possibilitat que la Generalitat actués com a mediador en situacions de conflicte i de deixar el treballador en una situació d'indefensió. Per a Monfort, el que cal és una reforma que primi els nous contractes, i no pas sigui un pas enrere

Per al regidor de l'Entesa, Jordi Cornellas, les diferents mesures que contempla la reforma no suposen garantia de reactivació econòmica. Per fer possible aquesta reactivació econòmica, va dir Cornellas, val que hi hagi garantia de contractació i una seguretat salarial per part dels treballadors. Cal optimisme en definitiva, va dir, i per fer-ho possible els ciutadans han de tenir estabilitat i seguretat laboral.

Des del PSC, el regidor Jaume Monné va afegir que les mesures que inclou la reforma laboral, com ara la possibilitat dels empresaris de modificar les condicions laborals, signifiquen una ruptura laboral que decanta la balança cap a l'empresari, i per tant, és un greu cop als drets laborals, ja que és molt repressiva. Per contra, va dir, els socialistes aposten pel diàleg social i per polítiques que generin ocupació i reactivin l'economia.

També defensor de la moció, el regidor de Plataforma per Catalunya, Francisco Javier Fernández, va coincidir a dir que, a parer del seu grup, la reforma laboral no crea ocupació, sinó que facilita l'acomiadament, i va afegir que sembla feta a mida de les grans empreses. També va dir que representa la fi de l'estat del Benestar.

Els regidors del Partit Popular, Jordi Manfredi i José Francisco Ramírez, com era d'esperar, van actuar com a grans defensors de la reforma laboral impulsada pel seu partit. D'entrada, Ramírez va dir que la moció havia estat impulsada des de la mentida i la hipocresia, no pas pels partits olesans que la portaven a ple, sinó pels sindicats que l'han impulsat, concretament la UGT, que segons el regidor popular ha fet fora 500 treballadors amb una indemnització de 20 dies per any treballat.El seu company de partit, Jordi Manfredi, va afegir que algunes de les mesures, com ara rebaixar els dies d'indemnització per any treballat en cas d'acomiadament, havien estat impulsades ja per l'anterior govern socialista de Rodríguez Zapatero, i va destacar les bondats d'alguns punts de la polèmica reforma, que va afirmar, el que pretén és trencar amb la rigidesa del mercat laboral espanyol per crear ocupació.

Des del Bloc Olesà, la seva portaveu, Pilar Puimedon, va assegurar que els regidors del seu grup, en ser una formació heterogènia, tenien llibertat de vot, però també va indicar que, en general, el Bloc no està d'acord amb la reforma laboral, tot i que tampoc amb algunes parts del text de la moció. El que cal, va dir Puimedon, és que tots plegats, els dos bàndols que es tiren els plats pel cap, treballin perquè es redreci la situació del país.

Després de les votacions, des de CiU, que no havia fet cap intervenció durant el debat, es va voler explicar el vot negatiu dels seus regidors cap a una moció contrària a una reforma laboral que, d'altra banda, ha defensat CiU. El regidor Domènec Paloma va comentar que davant l'alt índex d'atur al país, la seva formació considera necessari una reforma que faci menys rígida la legislació laboral espanyola, a la vegada que garanteixi els drets de tots els treballadors. Per aquesta raó, va dir, CiU presentarà esmenes per fomentar que la reforma inclogui, per exemple, més mesures per a les Pimes, i el foment de l'autoocupació dels joves.

Com ja hem destacat, la moció contra la reforma laboral va quedar aprovada amb els vots favorables de PSC, Plataforma per Catalunya, ERC, Entesa dels Olesans i Bloc Olesà (a excepció del regidor Pere Oleart, que s'hi va abstenir) i el vot negatiu de CiU i PP.

Font: Olesa Ràdio – 90.1FM

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 
DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405




acpg





  Un producte de:

www.aOlesa.com